Colt Model 1855 Sidehammer Pocket 


 

 

De Colt Model 1855 Sidehammer Pocket, ook wel "Root" genoemd, is een bijzonder buitenbeentje tussen de Colt percussie revolvers van 1837 tot 1873. Het is de eerste en enige Colt revolver van deze periode met een "solid frame" en een "sidehammer". Uitgevoerd in Pocketformaat met in het begin een kaliber .265 (meestal aangeduid als .28) en later .31, zijn er zeven basisvarianten gemaakt. Binnen deze varianten worden enkele subvarianten onderscheiden.

Dit model dankt zijn bijnaam aan Elisha King Root, een ontwerper in dienst van Colt. Echter, integenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is deze nieuwe Pocket door Colt zelf ontworpen. De gepatenteerde bijdrage van Root was een ander, ook nieuw voor de Colt revolvers, ontwerp van de loading lever.   

Onder de loop en op de knie van de loading lever werden tanden aangebracht waardoor bij het aanstampen van de kogel in de cilinder niet meer alle krachten door het verbindingsboutje in de knie werden gedragen. De "hinging style loading lever" was verbeterd naar de "creeping style loading lever".

Later is deze constructie toegepast op de Army 1860, Navy 1861 en de Police 1862.

Een ander detail dat de Root onderscheidt van alle andere Colts van die tijd was de "catch and latch". Alle loading levers werden vooraan, onder de loop, op hun plaats gehouden door een geveerd schuifje in de hendel (latch) dat in een uitsparing viel van de catch, gemonteerd aan het uiteinde van de onderkant van de loop. In dit geval hield een geveerd kogeltje als latch, dat viel in een komvormige uitsparing in de catch, de hendel op zijn plaats. Het geheel ziet er netter en strakker uit, maar is niet toegepast op andere modellen. Vanaf Model 5A werden de Roots weer uitgerust met de bekende catch and latch constructie.

Het meest bijzondere aan de Root is ontbreken van cilinder stops in de cilinder. De stops bevinden zich in de cilinder pin, buiten het frame, boven de grip. De pin draait dus mee met de cilinder. Het mechaniek dat de cilinder naar een volgende kamer draait met het spannen van de haan is ook afwijkend van alle andere revolvers die Colt (en alle andere fabrikanten) ooit hebben geproduceerd. Het geheel was gecompliceerd voor revolvers in die tijd en is buiten deze revolvers en de Root geweren nooit meer toegepast.

Tot slot heeft de Root een bladtrekker ("spur trigger"), waar alle andere revolvers, inclusief de Colts, een open trekker met trekkerbeugel hadden. Mij is niet bekend dat dit type trekker ooit eerder werd toegepast bij percussierevolvers. Later heeft de bladtrekker veel navolging gekregen bij vooral de pocket revolvers van diverse fabrikanten, waaronder Colt. 

Models 1 en 2 hadden ronde cilinders met de "Cabin and Indian Scene". Deze gravure komt alleen voor op deze twee Roots (zie afbeelding boven).   

 

Coltboeken2001.JPG

 

Opmerkelijk is dat er destijds ook gewerkt werd aan een "solid frame" model in het Navy kaliber .36 en Army kaliber .44 (zie foto boven*), maar om onduidelijke redenen zijn daar geen patenten voor aangevraagd. Een verklaring zou kunnen zijn dat toen eenmaal duidelijk werd dat een oorlog onafwendbaar was, Colt koos voor een beproefd ontwerp om de Army in .44 op de markt te brengen, met de "creeping style loading lever" van Root en de succesvolle Navy 1851 te laten zoals die was.

* "Sam Colts New Model Pocket Pistols, The Story Of The 1855 Root Model Revolver",       S. Gerald Keogh. 


  

Uitzonderlijke Special Order Colt Root 1855 Sidehammer Pocket, Model 2 in origineel kistje met accessoires. 

 

Originele finish vrijwel volledig intact op loop, frame en zelfs cilinder. Case colors op hamer, lever en pin lijken van gisteren. Geheel nummergelijk en uitstekende werking. Cabin and Indian Scene 100%. Deze Root is op bestelling geleverd aan een Spaans-talige klant, gezien de Spaanse datumaanduiding (niet afgebeeld), gegraveerd in de brug en de "Mexican Eagle and Serpent Motif", gesneden in de linkerkant van de ivoren grip. Ter gelegenheid waarvan deze Colt met gegraveerde datum is besteld, is het geheim van de revolver...

Het kistje is van uitzonderlijk goede kwaliteit, zonder beschadigingen of verkleuring.

De flask is de correcte, halve inch kortere variant van die van de Pocket 1849 en heeft nog 85% finish. De eveneens correcte Colt Patent mold is uitstekend met inspectiemerk F op het rechter blok. De cap tin is zeer goed.

Zonder twijfel een Root waarvan er geen tweede bestaat.

 

 

 

 


 

Cased Colt Root 1855 Sidehammer Pocket, Model 5

 

Mooie Model 5 in origineel kistje met accessoires. Model 5, met 5-schots "fluted cylinder" in kaliber .31, heeft uiteraard geen cylinder scene. Dit model was de eerste Root met ronde loop. Het loopadres veranderde mee en werd korter. Op de cylinder pin, zoals werd aangebracht vanaf Model 4: "MAY 4th 1858". Rechts op het frame, achter de hamer: "31 CAL". Finish op loop en cilinder 70%, op frame 50%. Case colours zijn voor ongeveer 60% intact en de grip heeft nog vrijwel alle originele vernis. Geheel nummergelijk en uitstekende werking.                                                                          

Het kistje is uitstekend met minimale gebruiks- en slijtagesporen.

De flask met: "E Pluribus Unum" heeft nog ongeveer de helft van de originele finish en is verder puntgaaf zonder deuken. De overige, correcte accessoires zijn goed.

 

      

       

     (Provenance Phillip Bleakney Estate Collection) 


 

 Cased Colt Root 1855 Sidehammer Pocket, Model 6 

 

Mooie, zeldzame Model 6 in origineel kistje met accessoires. Model 6, uitgevoerd in kaliber .31 heeft op zijn ronde, 5-schots cilinder van Pocket-formaat, de volledig zichtbare Stage Coach Hold Up scene. Finish rondom 85%, evenals de case colors op hamer, lever en pin. Originele pianolak op de grip 95%. Achter op de cilinder staat een inspectiemerk H en op de cylinder pin: "MAY 4th 1858". Rechts op het frame, achter de hamer: "31 CAL". Deze aanduiding komt op een minderheid van de Models 6 voor. Geheel nummergelijk en uitstekende werking. 

Het kistje is zeer goed met kleine gebruiks- en slijtagesporen.

De correcte flask heeft 80% of meer finish en een klein deukje. De eveneens correcte Colt's Patent ("bowed legs") mold in blauw is uitstekend, met op de sprue cutter onder het patent een B. De andere originele accessoires zijn ook zeer goed.

Deze Root staat afgebeeld in "The History and Identification of Colt Accoutrements 1834 - 1911"  van R.J. Rapley en maakte deel uit van de imposante Root-verzameling van Jim en Carrie Eplen.

 

 

 

(Provenance Jim and Carrie Eplen)